Sarah

Professionsbachelor som lærer, VIA University College

Sarah var egentlig overbevist om, at hun skulle læse en bachelor- og kandidatuddannelse i lingvistik på universitetet, men efter en studiepraktik fandt hun ud af, at det ikke var den vej, hun skulle gå. Så hun søgte videre – både på ug.dk og i dialog med sine forældre og dem omkring hende, der allerede var i arbejde, og det førte hende senere til læreruddannelsen.

I starten var hun bekymret for, om det nu var det rigtige valg, men efter at være landet godt i det, er hun i dag ikke i tvivl om, at det er den rigtige uddannelse for hende. Særligt dét, at hun uddanner sig til noget helt specifikt, betyder meget for hende. Hun skal være lærer (forhåbentlig engang på en efterskole) og hun skal derfor, som hun selv fortæller det, ikke ud og opfinde sin egen jobtitel. Sarahs gode råd til andre er at tage sig god tid, for man skal nok nå det hele.

Caroline

Bacheloruddannelsen i Religionsvidenskab, Aarhus Universitet

Caroline endte på Religionsvidenskab efter en del valg og omvalg. Først lidt sent fandt hun en ro i, at det i sidste ende handlede om, at hun skulle vælge noget for sin egen skyld – ikke for andres. Egentlig var Caroline overbevist om, at hun skulle læse Antropologi, men snittet var ikke til det, så en dag faldt hun lidt tilfældigt over Religionsvidenskab under fanen ”Uddannelser der minder om”. Og det viste sig at være det helt rette valg for hende.

Caroline bedste råd er ikke bare at sidde og vente på, at der kommer en åbenbaring, for det gør der ikke! Heller ikke under et sabbatår. Hun opfordrer til at snakke med dem, der allerede går på de uddannelser, man er særligt interesseret i. Snak med dem, stil spørgsmål og brug dem i ens søgen efter den rette uddannelse. Man behøver ikke at stå alene i sit studievalg, for der er mange, der gerne vil hjælpe.

Othman

Bacheloruddannelsen i erhvervsøkonomi (HA), Aarhus Universitet

Othman følte sig til tider fortabt i det hav af uddannelser, der var at vælge imellem, så for at skjule, at han ikke vidste, hvad han ville, stykkede han en dækhistorie sammen - nemlig at han ville være Bygningsingeniør, selvom det langt fra var tilfældet. I sin iver efter at finde den rette uddannelse for ham gik han ivrigt til værks, for han undersøgte bredt, tog til uddannelsesmesser og snakkede med folk, der allerede var ude på arbejdsmarkedet. Til sidst stod valget mellem Økonomi og Erhvervsøkonomi, hvor den sidste af de to endte med at være det rette for ham.

Othmans bedste råd til andre er finde frem til dét, man brænder for. Og kom så ud og undersøg muligheder og find svar, for de kommer ikke af sig selv, hvis bare man sidder derhjemme og venter på at få dem serveret på et sølvfad.

Fie

Professionsbacheloruddannelse i Ernæring og sundhed, VIA University College

Før valget faldt på netop den uddannelse, var Fie omkring sygeplejerske, fysioterapeut og ergoterapeut, men hun kom i sidste ende frem til, at det var Ernæring og sundhed, der var det rigtige valg for hende – bl.a. fordi der på uddannelsen er en god balance mellem det praktiske og det teoretiske, hvilket betyder meget for hende.

Fies bedste råd til andre, der snart selv skal ud at vælge, er at være nysgerrig på mulighederne; at finde ud af, hvad der betyder noget for én og at bruge udelukkelsesmetoden til at selektere og finde frem til den helt rette uddannelse.

Laura

Bacheloruddannelse i International virksomhedskommunikation, Aarhus Universitet

Laura har i sin studievalgsproces været meget i tvivl, og mens mange omkring hende hurtigt fandt hver deres plads på hver deres hylde, kunne hun ikke rigtigt finde sin. Både arbejdsliv og karriere har betydet meget i Lauras studievalg, for mens uddannelsen ”kun” tager 3-5 år, så venter der et langt arbejdsliv på den anden side af studiet. I sin studievalgsproces har hun lænet sig meget op af sit støttenetværk i form at sparring med venner, kæreste og familie.

Lauras råd til andre er at være åben over for nye mennesker og muligheder. Tingene vil med garanti være svære i perioder og efter måske mange sabbatår, kan det være en udfordring at finde ro på skolebænken igen, men med en god og positiv indstilling, skal det nok blive godt.